Het DISC model brengt voorkeursgedrag en “communicatie in kaart. Elk mens is hierin uniek door zijn eigen psychologische kenmerken. Kenmerken die er de oorzaak van zijn dat je je in de ene omgeving of werksfeer beter en in een andere misschien minder op je gemak voelt. Voorkeuren die er ook voor zorgen dat je met de ene persoon beter kunt communiceren dan met de andere.

DISC maakt je duidelijk welke kenmerken jij hebt en hoe je de voorkeuren van de ander beter kunt herkennen. Als jij je eigen kenmerken kent kun je hier rekening mee houden als je met iemand communiceert en werkt die andere kenmerken lijkt te hebben. Hierdoor begrijp je elkaar beter en kun je misverstanden voorkomen. DISC kan inzichtgeven in cultuurverschillen.

Sommige mensen houden ervan om zaken snel te doen. Zij worden gekenmerkt door een daadkrachtig, interactief en extravert optreden. Daartegenover staan anderen met een terughoudend, voorzichtig en behoudender gedrag. Vaak herkennen we ze aan een introverter optreden. De tweede as stelt taakgericht tegen over mensgericht. Deze 4 deling maakt de complexe werkelijkheid hanteerbaar.

discwiel-woordjes

De DISC letters staan voor vier persoonsstijlen waarmee de verschillen in het zichtbare gedrag goed kunnen worden samengevat en hanteerbaar kunnen worden gemaakt. DISC kan 40 combinaties goed gedocumenteerd onderscheiden. Een stijl is samengesteld uit de mate waarin eigenschappen uit de 4 stijlen meer of minder bij jou passen. Hiernaast is een CS profiel weergegeven.

disc-profiel-1

DISC testen, uitleg over de 40 DISC profielen worden binnen het samenwerkingsverband uitgevoerd door DISCfactor.

De zelfperceptie (rechts) is de grafiek waarin weergegeven is hoe je je eigen gedrag gebruikelijk waarneemt. Het is het beeld dat je van jezelf hebt; het zelfbeeld. De stressperceptie (midden) geeft aan hoe je gaat reageren onder druk. In de publieke perceptie (links) wordt getoond hoe anderen je zien. Hierin wordt zichtbaar hoe u uw gedrag aanpast aan hetgeen anderen volgens jou van je verwachten.